A Bem Táncegyüttes PDF Nyomtatás E-mail
dun5.jpg (35821 bytes) A Bem Néptáncegyüttes 1975-ben alakult a korábbi lengyel-magyar táncegyüttes kettéválásakor. Fenntartónk az Észak-Budai ÁFÉSZ volt, próbáinkat az akkori újpesti Úttörőházban tartottuk, az István téren. A munkát tagtoborzással és a repertoár kialakításával kezdtük, s fokozatosan egyre több fellépésre kaptunk felkérést, és bekerültünk a hazai és külföldi fesztivál-életbe is.

Külföldi turnén először 1989-ben az akkori NDK-ban (fiatalabbak kedvéért: Német Demokratikus Köztársaság) vettünk részt, s a továbbiakban minden évben kijutottunk egy-egy európai nemzetközi fesztiválra, illetve turnéra. A helyszínek felsorolásszerűen: Tunézia (Tuniszi Nemzetközi Fesztivál), Belgium (fesztivál - Edegem és Bonheiden 3-szor), Németország (fesztivál - Bitburg és Kröv an der Mosel), Finnország (fesztivál - Tampere), Franciaország (turné - Angers és környéke), Anglia (turné - Manchester, London), Olaszország (turné és fesztivál - Mormanno/Calabria), Hollandia (fesztivál - Warffum és Bolsward  2-szer), Ausztria (fesztivál - Krems), Spanyolország (turné - Cuenca ), Lengyelország (fesztivál - Strzegom), Prága (fesztivál)

Hazai fesztiválokon is rendszeresen részt vettünk (Gyöngyös, Szekszárd, Szolnok), ezeken több kitüntetést és nívódíjat nyertünk. Az együttes a régi minősítési rendszerben Arany II. fokozatot ért el, az új rendszer szerint "Minősült Együttes".

1987-ben mindenfajta rendszeres támogatásunk megszűnt. A szép eredményeket és a jó kollektívát nem akartuk veszni hagyni, ezért 1990-ben az elsők között alakultunk egyesületté. Azóta tagdíjakból, a fellépések tiszteletdíjából, pályázatokon nyert támogatásokból tartjuk fenn magunkat. Az utóbbi években nagy segítséget jelentett az egyesületnek a számunkra a személyi jövedelemadó egy százalékából felajánlott összeg is. Fennállásunk óta nagyon sokszor kényszerültünk új és új próbahelyet keresni és költözködni, így jó néhány kerületet "végigtáncoltunk" (Újpest - Angyalföld - Rózsadomb - Zugló - Angyalföld - Újpest).

Az egyesület célja, hogy öntevékeny formában folytassa tevékenységét, ápolja, terjessze, művészi szinten bemutassa a néptánc és a népművészeti hagyományokat. Azt reméljük, hogy e tevékenységünkkel jelentős szerepet vállalunk a „szellemi környezetszennyezés” elleni megelőző munkából.

1989-ben kezdtük el szervezni az együttes gyermekcsoportját. Ennek eredményeképpen - az együttes történetében először - 2002 szeptemberében az addigra teljesen összeszokott, ütőképes ifjúsági csoport  teljes létszámmal beleolvadt a felnőtt együttesbe.

A táncosok közül többen kiemelkedő eredményeket értek el 
szólótáncosként, illetve hivatásos együttesek tagjaként.

Szilvási Károly
Aranysarkantyú (1985) 
Harangozó Díj (2002)

 

Szállunk rendelkezésére

 Szilvásiné Tarnai Ildikó,
Aranygyöngy (1985, 1987)

 

Szilvásiné Tarnai Ilikó

Dicső Géza
Aranysarkantyú (1981)

Dicső Géza

 

Szalavári Anna

a Népművészeti Ifjú Mestere cím tulajdonosa, a törökszentmiklósi Miklós Táncegyüttes vezetője
Szalavári Anna


Tokai Tibor

Honvéd Együttes, Közép-Európa Táncszínház, 
Bozsik Yvette társulata, 
az Ürömi Öröm Néptáncműhely vezetője.
Tokai Tibor