Ifjúsági csoport PDF Nyomtatás E-mail

Gyermekcsoportunk 1989-ben kezdte meg működését, ekkor hirdettünk először felvétel gyerekeknek, akik aztán "belenőttek" az ifjúsági csoportba. Ebben a formában 3 évig szerepeltek önállóan, 2002. szeptemberétől azonban beleolvadtak a felnőtt együttesbe. Ez alatt a 3 év alatt nagyon nagy sikereket  arattak mind belföldön, mind külföldön, ezért érdemes néhány szóban "megemlékezni" a Bem Együttes első utánpótlás csoportjáról:

A csoport első vezetője Tóth Viktória, aki a Bem Együttes egyik alapító tagja. 1997-98-ban asszisztense Kis András volt, aki itt készítette el élete első koreográfiáját (Moldvai táncok). Repertoárjukon szerepel még Osskó Endréné több tánca, valamint a szintén erre a csoportra "íródott" Mutatványos tánc, mely Gaál András műve. 1999-től heti egy próbát Gaál András tartott a csoportnak. Az ő számukra készítette nagy sikerű Nyárád-menti táncait, valamint egy mezőségi koreográfiát.  

Minden nyáron tábort szervezünk a gyermek és ifjúsági csoport részére. Törzshelyünk a Csopaki Ifjúsági Üdülő, ahova már szinte "hazajárnak". 

A gyerekek kezdettől fogva rendszeresen részt vettek a hazai fesztiválokon és versenyeken. Legnagyobb hazai elismerésüket az 1999-ben először megrendezett Csalogató Gyermek Néptácversenyen szerezték, ahol a táncegyüttesek kategóriájában első díjat nyertek.

Az ifjúsági csoport 2001-re ért el egy olyan színvonalra, hogy bátran vállalhattunk egy külföldi bemutatkozást is. Egy 3 napos görögországi fesztivált választottunk, melyet Polykastroban rendeztek, Görögország Makedón részén. A fesztiválon mindhárom nap műsort adtunk nagy igzalommal, és végül nagy sikerrel.

2002. márciusában felmerült egy olyan utazás lehetősége, mely az együttes életének eddig legnagyobb méretű vállalkozása volt - meghívást kaptunk Mexikóba, ahol két fesztiválon, s a fesztiválok között egy rövid turnén kellett szerepelnünk. Nagyon kevés időnk volt arra, hogy szponzorokat keressünk. Pályázatokat írtunk, a szülők ajánlására vállalkozókat, kisebb-nagyobb intézményeket, szakszervezeteket kerestünk meg, s természetesen a kiutazók a repülőjegy egy részének kifizetését saját maguk vállaták. Végül sikerült annyi pénzt összeszednünk, hogy nagy örömünkre el tudtunk utazni. Mexikóban 18 felejthetetlen napot töltöttünk, összesen 19 műsort adtunk 12 településen. 

Az utazás alatt nagyon nagy megterhelés hárult a táncosokra, de a kezdeti átállási nehézségek után minden rendben ment, s nagy sikerű műsorokat adtunk, sok barátot szereztünk, s a táncosok olyan rutinra tettek szert, ami alapján bátran vállalhatták 2002 szeptemberétől a felnőtt együttes munkájában való részvételt.

Az ifjúsági csoport próbáján